Systemisch werk

Met behulp van de methode systemisch werk, wordt door middel van een opstelling inzicht gegeven in de vraagstukken waar jij mee komt.


Het systeem vertegenwoordigt in eerste instantie jouw familie of gezin van herkomst. In dat systeem ben je, zoals ik al op meerdere plekken beschrijf, gevormd. De invloed zorgt ervoor dat bepaalde kwaliteiten meer of minder tot uitdrukking komen.
De grondlegging van het systemisch werk, zoals ik het ken, ligt bij Bert Hellinger. Vanuit zijn onderzoek en studie naar de impact en orde van een familiesysteem zijn er veel verschillende stromingen en manieren ontstaan om te werken vanuit dit gedachtengoed.
Het is niet even een trucje dat je op een blauwe maandag eigen maakt. Het vraagt om zorgvuldig leren waarnemen naar de fenomenen die gepresenteerd worden in een vraag of sessie.

Het familiesysteem

Het familiesysteem is een grote gonzende wereld waar veel tot uitdrukking komt. Daar waar het schuurt of waar men liever niet meer over spreekt, ligt vaak de knoop of knopen die doorgegeven kunnen worden aan een volgende generatie. Als liefde niet verder stroomt, blijft het zich uitdrukken in bepaalde situaties waar men over het algemeen diep op geraakt wordt.

Elk familiesysteem vormt de unieke basis voor ieders vaardigheden en mogelijkheden. Deze vorming neem je mee de wereld in. In de dagelijkse praktijk bevestigen situaties wat makkelijk is voor jou, wat onderbelicht is gebleven of te veel de boventoon voert. Alles komt tot uitdrukking op verschillende lagen; fysiek, emotioneel, psychisch etc.

In de nabijheid van de ander lichten schaduwstukken op. Daar schuilen onbewuste patronen die om aandacht vragen. Juist wat je moeilijk vindt of je diep raakt is de moeite waard om te onderzoeken en daarmee meer balans, welzijn en levensplezier te ervaren.

In je familie van herkomst wordt o.a. de basis gelegd voor:

  • Je gevoel van veiligheid
  • Je gevoel van eigenwaarde
  • Je psychisch welbevinden
  • Jouw sociale omgang

Met bovenstaande informatie heb ik summier het belang van systemisch werk te toegelicht. Er is een wereld aan mogelijkheden in deze methode waar ik zelf niet op uitgekeken raak en mij tot op heden steeds verder in verdiep.

Deel dit bericht