Jij en je kind

Wil jij met je kind een harmonieuze verbinding creëren  en beleef je dat nu anders? Er zijn verschillende manieren om daar mee aan de slag te gaan.  


In de relatie met je kind ervaar je plezier, uitwisseling, ontroering en harmonie in het samenzijn afgewisseld met momenten waarop het minder soepel verloopt. Meestal trekt dat na verloop van tijd weer recht. In sommige gevallen gaat dat anders. Er is meer aandacht voor de situatie nodig.

Als ouder zorg je, al dan niet bewust, voor de voorwaarden van de sfeer in huis. Je kunt dit op een gegeven moment soms heel anders gaan ervaren. Soms voel je je onthand en hebt het gevoel weinig positieve invloed meer te kunnen leveren. Soms roept het gedrag van je kind gevoelens bij je omhoog die je verdrietig maken of waarover je je zorgen maakt.

Een kind wordt (op) “gevoed” door de overlevering van waarden en normen van het gezin en de familie er om heen; het systeem. Iedereen die een kind op de wereld zet wil het liefde en aandacht geven. De liefde voor je kind, maakt dat je in staat bent vele obstakels te trotseren. Soms wordt je in de relatie met je kind op nog veel meer getrakteerd dan waar je mee om lijkt te kunnen gaan. Lastige, moeilijke soms zelfs frustrerende situaties.

Er is positief nieuws: juist deze situaties leveren de grootste kans op vooruitgang in je leven. Wat  is vast gelopen in de relatie met je kind laat zien wat er is vastgelopen in je persoonlijke ontwikkeling. Dit is anders gezegd: de spiegel van je innerlijke leefwereld. Alles wat je meemaakt weerspiegelt in zekere zin jouw eigen overtuigingen en (onbewuste) gevoelens. In systemische begeleiding worden patronen inzichtelijk gemaakt en leer je nieuwe keuzes voor jezelf en de ander te maken.

Ik kijk mee in jullie gezinssituatie en stem me  af op wat er onder de oppervlakte bij jullie speelt. Samen trekken we als het ware de “spotlight” af van dat wat als probleem wordt gezien en zetten het “grote licht” aan. Zo maak ik zichtbaar wat er allemaal nog meer op jullie “gezins-toneel” speelt. In gezamenlijke of afzonderlijke sessies ga je aan de slag  met de thema’s die van belang zijn. Soms levert dat in eerste instantie wat verwarring en daarna vaak veel opluchting en vooruitgang.

Iedereen is uniek en wil graag gezien worden in zijn/haar behoefte. Het antwoord zit in jou; jij weet als geen ander wat je kind nodig heeft, je kind weet als geen ander wat het  nodig heeft. Het is alleen onduidelijk geworden in de loop van de ontwikkelingen. Door weer zorgvuldig naar jezelf te leren luisteren licht je als het ware de sluier op en onthul je jouw waarheid.

Deze begeleiding kan ook ingezet worden met een PGB. Lianne Kortleve is aangesloten bij stichting Klimkoord en geeft systemische en persoonlijke begeleiding via ZIN in de gemeente Delft, Westland, e.o.

Deel dit bericht

                                                    Systemische en Energetische begeleiding voor HSP, Autisme en Persoonlijke ontwikkeling.